Šéfkuchár Rastislav Bekeš pre Vás pripravil niekoľko zaujímavých a chutných receptov. Dobrú chuť :)

 

 

Čo sa prezrádza v piatkovej Pravde ! Že aj strukoviny patria na tanier ! 6. 11. 2015 /

Témy: Reštaurácie, Trendy

Už niekoľko rokov sa čitatelia denníka tešia na piatkovú prílohu plnú receptov a gastronomických nápadov.

Odkedy v nej varia šéfkuchári zvučného mena (svojho i reštaurácie, ktorú zastupujú), prináša inšpiráciu aj pre profesionálnu gastronómiu. Nemala by chýbať v varecha%2045-15%20strukovinyknižnej polici žiadnej kuchyne, kuchára, šéfkuchára či F&B manažéra. Babičkina kuchyňa je cool a sexi (asi tak by o tom vraveli juniori), a to nielen u nás. Odtajňovanie receptárov prababičiek zažíva boom vo všetkých kuchyniach. Samozrejme, rezané modernou, ktorá aj jednoduché, lacné suroviny dokáže povzniesť do sfér zážitkovej gastronómie. Hoci aj Strukoviny, ktoré sa prostredníctvom fazule, šošovice, hrachu, cícera, či sóje stali témou gastroprílohy Pravdy už tento piatok 6. novembra. Bližšie k rodnej hrudi, čoraz viac prirodzených potravín, menej mäsa (zato veľa spomienok na prababičky) vyznáva na svojej gastronomickej ceste aj Rastislav Bekeš (vedno s manželkou a spolupodnikateľkou Bibiánou), šéfkuchár a majiteľ penziónu Harmónia v Suchej nad Parnou. „V nenápadnom struku sa skrývajú skutočné perly – šošovica, fazuľa, cícer, hrach... Naše prababičky ich vedeli premeniť na perly každodenného stravovania. Skúsme sa z ich skúseností učiť a pridať ešte aj čosi navyše..,“ vraví Rasťo, pričom má na mysli fantáziu a rukopis profesionála, ktorý „jednoduché“ a chuťovo nevýrazné strukoviny povýši na zaujímavú lahôdku. Teda tak, ako to urobil, napríklad, pri zapečených strukovinách s obilninou, paprike plnenej fazuľou, ražniči zo sójového syra v pikantnej omáčke, šošovicovej piškótovej torte s fazuľkovými strukmi, hrachovom prívarku s údenou rybou, cícerovo-mrkvovej kaši s jeleňou sviečkovicou a ďalších dobrotách. Rasťo sa už v gastroprílohe Pravdy niekoľkokrát predstavil. Varil veľkonočnú kuchyňu, jedlá z rôznych končín sveta, pred pol rokom griloval. Po svojich dlhoročných gastronomických skúsenostiach v Anglicku, Izraeli, Taliansku či v reštauráciách zaoceánskych a zámorských lodí má toho veľa čo povedať a kulinársky ukázať. A tak nebude hádam ani táto strukovinová téma jeho labuťou... shp ©

 

Baked Alaska - Zapečený zmrzlinový koláč / Nórsko

https://varecha.pravda.sk/recepty/zapeceny-zmrzlinovy-dezert/46121-recept.html

Chovder z morských plodov / Kanada

https://varecha.pravda.sk/recepty/chowder-z-lososa-a-kreviet/46118-recept.html

Mexický plnený baklažán / Mexico

https://varecha.pravda.sk/recepty/plneny-baklazan/46122-recept.html

 

 

Tandoori kura / India

https://varecha.pravda.sk/recepty/tandoori-kurca-s-jazminovou-ryzou/46120-recept.html

 

Sorlet- Cícerový hrniec / Izrael

https://varecha.pravda.sk/recepty/cicerovy-hrniec/46124-recept.html

 

 

Bavorské koleno pečené v chlebe / Nemecko

https://varecha.pravda.sk/recepty/bavorske-koleno-v-chlebe/46123-recept.html

 

Shepherd pie - Pastiersky koláč / Anglicko

https://varecha.pravda.sk/recepty/pastiersky-kolac/46119-recept.html

 

 

Zeleninová tempura - Škola varenia / Japonsko